Tattarinapit

Näitä nappeja maistoimme toukokuussa Virtasalmen Viljatuotteella. Ohjeesta voi leipoa 3-4 reikäleipää ja tehdä pieniä nappeja.

 

REILUT REIKÄLEIVÄT (3-4 KPL)

1½ l vettä

juuri

7½ dl (karkeaa) tattarijauhoa

3 rkl psylliumia

1 dl pellavansiemenrouhetta

1–1½ rkl merisuolaa

2 dl täysjyväriisijauhoa

2 dl tummaa tefjauhoa (tai maissijauhoa)

leipomiseen: tattarijauhoa

 

Mittaa kulhoon vesi, tattarijauhot ja juuri. Peitä astia puhtaalla liinalla tai kannella, mutta älä sulje kantta tiiviisti. Anna vellin hapantua ½–1 vuorokauden ajan. Valmiin juurivellin pohjalta nousee kuplia, kun sitä sekoittaa. Juuren voi valmistaa myös Finaxin hapantaikinajuurijauheesta.

Sekoita loput ainekset keskenään ja lisää seos taikinaan vähän kerrallaan. Taikina jää ensin hyvin löysäksi, mutta kiinteytyy psylliumin turvotessa. Kohota taikinaa vähintään pari tuntia. Pidempikään kohotus ei haittaa. Leivo taikinasta 3–4 pyöreää reikäleipää tai pelkkiä ”reikiä” = tattarinappeja ja anna leipien kohota ennen paistamista puolisen tuntia. Paista 250-asteisessa uunissa isoja reikäleipiä noin 25 minuuttia ja pinempiä 10-15 minuuttia.

 

Säilytä leivät ilmavasti tai pakasta, jotta leivän runsas kosteus ei homehduta leipää. Vanhan kansan uskomusten mukaan ilman hiivaa leivottava hapanleipä onnistuu varmimmin täydenkuun tietämillä.